← Return

Veilig werken met een heftruck

Tips voor Veilig Werken met een Heftruck door Mateco

Hoe creëer je een veilige werkomgeving in een magazijn waar heftrucks ingezet worden? Hier zijn vijf concrete en eenvoudige tips om de veiligheid te verhogen.

1. Voorzie veilige doorgangen voor voetgangers

Duidelijke markeringen en vloerbelijning zijn essentieel om de voetgangerszone en het rijgebied van de heftruck af te bakenen. Gebruik verschillende kleuren voor elke zone om verwarring te voorkomen. Deze belijning is niet alleen nuttig in het magazijn, maar ook op andere delen van het bedrijfsterrein, zoals laad- en losruimtes en parkeerplaatsen.

2. Houd de werkomgeving schoon

Rondslingerend afval, zoals verpakkingsmateriaal en lege dozen, kan ongevallen veroorzaken. Zorg voor voldoende afvalbakken op verschillende locaties, zoals in gangpaden en op picklocaties. Kiepbakken zijn ideaal voor het sorteren van afval in een professionele omgeving. Kiepbakken in verschillende kleuren maken het sorteren nog eenvoudiger en kunnen gemakkelijk worden geleegd met een heftruck.

3. Ken je heftruck en zijn werking

Regelmatige opleiding zorgt ervoor dat medewerkers zich beter bewust zijn van de risico’s, de werking en het onderhoud van een heftruck. Controleer regelmatig de toestand van alle onderdelen, vervang ze tijdig en voer het nodige onderhoud uit. Veiligheidsproducten zoals een achteruitrijcamera, een camerasysteem of extra verlichting helpen om beter zichtbaar en hoorbaar te zijn.

4. Pauzeer regelmatig

Vermoeidheid leidt tot onoplettendheid, wat gevaarlijk kan zijn in een werkomgeving waar heftrucks en voetgangers elkaar kruisen. Door regelmatig korte pauzes te nemen, blijf je alert en voorkom je risicovolle situaties.

5. Pak gevaarlijke situaties aan

Meld gevaarlijke situaties meteen bij je leidinggevende. Dit kunnen zaken zijn zoals onduidelijke belijning, verwarrende regelgeving of problemen met de heftruck.

Verbeter de veiligheid met mateco

Wil jij ook een veilige werkomgeving creëren? Verhoog je kennis en vaardigheden via onze opleidingscursussen. Neem contact met ons op voor de data van onze opleidingen en investeer in een veilige toekomst voor jouw bedrijf.

Comments

No comments

Write comment

* These fields are required