Kopen of huren van hoogwerkers: Wat is geschikt voor wie?
Maar waar moet je rekening mee houden als je moet kiezen tussen huren en kopen?
Bijna iedereen die de voordelen van een hoogwerker heeft ervaren, zou niet meer zonder willen. Maar als het gaat om de vraag “huren of kopen”, zijn er veel verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden:
Gebruiksfrequentie:
Realiseer je hoe vaak je de hoogwerker zult gebruiken en of een dure aankoop wel de moeite waard is.
Tip: Een blik op de huurkosten over een periode van een jaar geeft je hier meestal een goede indicatie van. Als ruwe schatting zouden de aankoop- en onderhoudskosten over een periode van 6-10 jaar lager moeten zijn dan de overeenkomstige huurkosten om een aankoop zinvol te maken.
Verwacht gebruik:
Bedenk goed of je gewoonlijk dezelfde of een vergelijkbare hoogwerker gebruikt voor je projecten. Is er een hoogwerker dat grotendeels voldoet aan de behoeften van je verwachte toepassingen en dat voldoende wordt gebruikt? Als je dit overweegt, bedenk dan altijd dat het voordeel van het huren van materieel is dat je altijd toegang hebt tot het materieel dat is aangepast aan de betreffende toepassing.
Tip: Een aangeschafte machine moet minstens 80% van de verwachte toepassingen aankunnen. Voor de resterende 20% van de klussen kunnen nog steeds geschikte hoogwerkers worden gehuurd.
Projectlocaties:
Als je je hoogwerker niet permanent op één locatie wilt gebruiken, maar op wisselende projectlocaties, is het transport van matereel natuurlijk ook een belangrijke beslissing en kostenfactor. Je moet namelijk nadenken over de logistiek van het transport van de hoogwerker en een geschikt transportvoertuig en, indien nodig, een transportchauffeur gebruiken.
Tip: Sommige kleinere hoogwerkers kunnen op een standaardaanhanger van 3,5 ton worden vervoerd of zijn toegestaan op de weg. In deze gevallen kun je de machine gewoon zelf vervoeren.
Onderhoudskosten en -inspanning:
Onderschat de onderhoudskosten en -inspanning niet die komen kijken bij het bezitten van een hoogwerker. Dit komt omdat elke machine een jaarlijkse inspectie ter voorkoming van ongevallen door een expert moet ondergaan en de hydraulische verbindingen (slangen, verbindingen, enz.) meestal om de zes jaar moeten worden vervangen. Ook andere dure onderhoudswerkzaamheden zijn gegarandeerd voor zowel elektrische als diesel aangedreven machines.
Tip: Met huurmachines kun je er zeker van zijn dat de geleverde hoogwerker voor elk gebruik wordt gecontroleerd en in perfecte technische staat verkeert.
Hoewel er zeker nog veel meer argumenten zijn om een hoogwerker te kopen of te huren, tonen de bovenstaande punten aan dat de aankoop van een eigen hoogwerker zorgvuldig overwogen moet worden.
Als je overweegt om te kopen, raden we je aan om het model in kwestie voor een langere periode te huren en het vooraf uitgebreid te testen. Vergeet ook niet dat je niet altijd meteen een nieuwe hoogwerker hoeft te kopen.Op ons portaal voor gebruikte machines vindt u een groot aantal goed onderhouden en onderhouden hoogwerkers die we verkopen tegen aantrekkelijke voorwaarden.
Geen opmerkingen
Opmerkingen plaatsen gesloten