Omgaan met extreem weer. Wat mag en wat niet?
De laatste maanden is er steeds vaker sprake van extreme weersomstandigheden. Denk hierbij aan harde wind, flinke buien en uitschieters in de temperatuur. Uiteraard is het in verband met veiligheid van belang dat u op de hoogte bent van wanneer een hoogwerker wel en niet de hoogte in mag. In dit blog leggen we uit waar u rekening mee moet houden.
Wind
Het is vast geen verrassing dat wind altijd een belangrijke factor is. In principe mag u de hoogte niet als de wind sterker is dan windkracht 6. Anders is de machine niet stabiel, waardoor zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Maar hoe herkent u de windkracht zonder meetapparatuur? Zie daarvoor onderstaande tabel.
Bron: KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
U kunt ook gebruik maken van een app. Tegenwoordig zijn er verschillende apps beschikbaar voor zowel Android als Apple-smartphones die de wind kunnen meten. Er bestaan zelfs apps die ook de luchtdruk kunnen meten. Hiervan zijn genoeg opties in de Appstore en Google Play store.
Onweer en regen
Bij regen kunt u meestal doorgaan met de werkzaamheden, tenzij de regen gepaard gaat met sterke wind. Daarnaast kan het zo zijn dat door de regen de bodem zacht wordt, wat kantelgevaar op kan leveren. Dan moet u alsnog de werkzaamheden staken. Bij (opkomend) onweer moet u altijd direct de werkzaamheden beëindigen. Het spreekt voor zich dat onweer heel gevaarlijke situaties oplevert.
Sneeuw en ijs
Bij winterse omstandigheden moet u rekening houden met een aantal factoren. Sommige liggen voor de hand, andere wat minder. Het eerste risico is dat van een moeilijk begaanbare bodem. Dit kan komen door ijs (gladheid) of juiste een zachte bodem door temperatuurstijgingen. Hierbij kan een hoogwerker verzakken en kantelen. Tot slot is het van belang dat u, voor aanvang van de werkzaamheden, de ondergrond inspecteert en vrij maakt van sneeuw en ijs. Zo kunt u zien waar ongeschikte en geschikte grond is. Zorg er voor dat openingen en putten overdekt zijn.
Geen opmerkingen